Search
  • Sara Salmani

Representation presents – viharikokset Liverpoolin alueella vähentyneet Mohamed Salahin ansiosta

Jos et ole vakuuttunut representaation merkityksestä, niin Mohamed Salahin tapaus saattaa muuttaa mielesi.


Hiljattain toteutetun Standfordin yliopiston tutkimuksen mukaan islamin vastaiset viharikokset ovat pudonneet 18.9% Merseysidessa, Liverpool FC:n kotikunnassa, kuuluisan jalkapallotähti Mohamed Salahin ansiosta. Tämän lisäksi Liverpool-fanien islamofobiset tviittaukset ovat lähes puolittuneet vastaavana aikana. Egyptiläinen Salah on tunnettu ylpeästä muslimi-identiteetistään, jota hän ei peittele. Jokaisen maalin myötä hän tuulettaa tekemällä, islamin rukouksen mukaisen kumarruksen (sujood).

Tutkimuksen mukaan lasku vihapuheessa saattaa vahvasti johtua siitä, että Salah on tehnyt islamista tunnetumman alueellaan. Artikkeli myös esittää, että representaation myötä esikuvat lisäävät tietoisuutta sekä inhimillistävät vähemmistöryhmiä. Muslimi voikin olla se hyvis-jätkä, joka voittaa kaikkien puolesta.


On vaikuttavaa nähdä, kuinka vain yksi henkilö pystyy näin konkreettisesti rikkomaan ennakkoluuloja. Vielä tärkeämpänä pidän Salahin vaikutusta nuoriin muslimipoikiin ja -tyttöihin, joilla on tulevaisuuden unelmia. Representaatio ei pelkästään vaikuta siihen, miten muut ympärillä suhtautuvat vähemmistöjen edustajiin, vaan myös siihen, miten vähemmistöjen edustajat suhtautuvat itseensä. Oman identiteetin vahvistaminen on huomattavasti helpompaa, kun ympärillä on inspiroivia henkilöitä, joihin pystyy jollain tasolla samaistumaan.


Representaatio onkin yksi vaikuttavimmista voimaannuttamisen keinoista. Representaatio muistuttaa, että kukaan ei ole tässä maailmassa yksin. Se osoittaa yhtenäisyyttä ja luo osallisuuden tunnetta. Se muistuttaa, että minäkin kuulun tähän yhteiskuntaan ja myös minun tarpeisiin vastataan. Representaation kautta autamme yhteiskuntaa ymmärtämään, että menestys ei rajoitu tietynlaiseen ihmiseen ja tämän taustaan. Representaatio viestii yhteenkuuluvuutta, kannustaa meitä oppimaan lisää toisistamme ja antaa äänen niille, joita on yritetty aiemmin vaimentaa.


Vuonna 2018 julkaistun Alabaman yliopiston tutkimuksen mukaan terrori-iskut joiden tekijöinä ovat muslimit saavat 357% enemmän mediahuomiota Yhdysvalloissa, kuin terrori-iskut, joiden tekijöinä ovat muun uskonnon tai uskonnottomien edustajat. Iskuista, joiden tekijänä ei ole muslimi, julkaistaan keskimäärin 15 uutisotsikkoa, kun taas islamintaustaisen tekijän toteuttamista iskuista julkaistaan keskimäärin 105 otsikkoa.Samankaltaista tilastotutkimusta ei Suomessa ole vielä toteutettu. Seuraamalla uutisia kotimaassa on kuitenkin vaikea välttää lähes viikottaisia uutisotsikoita, jotka puhuvat negatiiviseen sävyyn muslimeista, pakolaisista ja maahanmuuttajista. Nämä otsikot luovat mustavalkoisen ja yksipuolisen mielikuvan. Islam, terrorismi, pakolaisuus ja maahanmuutto nähdään synonyymeina eikä erillisinä asioina. Näin kaikesta syntyy negatiivinen mielikuva ja eri ryhmien ja termien moninaisuus ja taustat poissuljetaan. Tavalliset tarinat sekä arjen ilot ja kamppailut jäävät kertomatta. Usein keskitytään ainoastaan ääripäihin ja -ilmiöihin. Yksipuolinen tarinankerronta, halusimme tai emme, vaikuttaa siihen miten elämme, miten näemme toisemme sekä mitä ajattelemme itsestämme.


Vähemmistöt eivät ole uhreja. Meidän on kuitenkin yhteiskuntana tärkeä ymmärtää, että elämme eri realiteetteja, ja vähemmistön realiteetti eroaa kovasti valtaväestöstä. Vähemmistöön kuuluva kohtaa päivittäin asioita, jotka kyseenalaistavat omaa identiteettiä ja lähes pakottaa puolustuskannalle.


Salahin joukkueen fanit hoilottavat “Mohamed Salah, a gift from Allah…”. Sana Allah on ollut pitkään lähes tabu julkisuudessa. Sen kaiku stadionissa on jopa muslimeille hämmentävä. Jotain on muuttunut.


Olen varttunut ilman samaistuttavia esikuvia mediassa. Yksi esikuvistani löytyi lähes tiedostamatta paljon lähempää – hän oli (ja on edelleen) äitini, joka kääntyi muslimiksi yli 40 vuotta sitten. Mielestäni median vaikutusvaltaa, niin enemmistön tietoisuuteen kuin vähemmistön identiteettiin on kuitenkin vaikea kieltää, ja siksi valtaa on tärkeä hyödyntää positiivisesti.


Mo Salahia, Halima Adenia, Ibtihaj Muhammedia sekä DJ Khaledia yhdistävät ainakin kaksi asiaa: julkisuus sekä islam. He ovat vain muutama esimerkki siitä, miten monimuotoinen muslimiyhteisö maailmalla oikeasti on. Antamalla tilaa heidän kaltaisilleen roolimalleille, annamme mahdollisuuden rakentavalle ja osallistuvalle yhteiskunnalle, jossa jokaisen tytön ja pojan unelmat ja niiden toteutumiset ovat sallittuja. #MohamedSalah #representaatio

- Sara Salmani

14 views0 comments

© 2019 by Sara Salmani