Search
  • Sara Salmani

Jokainen meistä voi toivottaa hyvää idiä!

“Onko id huomenna?”


Id-juhlaa vietettiin näkyvästi kauppakeskus Itiksessä ensimmäisen kerran vuonna 2016.

On se aika vuodesta, kun tämä kysymys pyörii jokaisen muslimin huulilla. Vaikka olenkin jo kolmikymppinen, laitan edelleen joka vuosi iskälle viestiä kysyen samaa kysymystä: loppuuko paasto tänään? Id al-Fitriä vietetään joka vuosi kun ramadan päättyy, ja sen suora käännös arabian kielestä suomeksi onkin “paaston rikkomisen juhla”. Islamilainen kalenteri on kuukalenteri. Kuten paastokuukauden alku, sen loppu määräytyy, kun uusikuu havaitaan. Usein tämä pystytään määrittelemään vasta idiä edeltävänä iltana. Olen aina funtsinutkin, että muslimeita yhdistävä spontaanisuus johtuu juurikin tästä – suunnitelmat selkeytyvät usein aika lähellä deadlinea.


Itse en ole koskaan ollut kova viettämään juhlapäiviä, omat synttäritkin usein jää juhlimatta. Silti, joka id etsin kaapista siistit vaatteet, käyn aamurukouksessa moskeijalla, maksan pakollisen Id al-Fitr almun, ja vietän loppupäivän perheen ja ystävien kesken. Vatsa täyttyy herkuista ja perheen pienimmät saavat lahjoja.  


Idissä on lämmin tunnelma jota usein vertaan jouluun. Vaikka en olekaan kristitty, joka joulu leivon epäonnistuneen piparkakkutalon, kuuntelen joululauluja marraskuusta lähtien ja katson jouluaattona Isäni on Turbomies -elokuvan. Nämä kaksi erilaista, mutta kovin samankaltaista juhlaa ovat opettaneet minulle hyvin paljon. Jokainen meistä, taustasta tai uskonnosta huolimatta arvostaa samoja asioita: perhe, antaminen, rauha, ilo. Ja näitä jokaista arvostuksen kohdetta tukee tietyt samankaltaiset rituaalit, olkoon se joulukirkko tai yhteisrukous moskeijalla, joulukolehti tai id al-fitr almu tai ilon hetki perheen ja läheisten kanssa.


Voiko kristitty tai hindu tai uskonnoton siis viettää idiä? Mielestäni voi.

Jokainen meistä voi osallistua näiden yhdistävien arvojen sanomaan tavalla tai toisella. Nämä pienet juhlapyhien rituaalit yhdistävät meitä ei vain omien läheisten kesken, mutta myös yhteiskuntana. Ottamalla aikaa irti arjesta voimme iloita siitä mikä on meille kaikille tärkeää, ja juuri juhlat ovatkin hyvä muistutus siitä, että me maailman ihmiset pidämme tärkeinä hyvinkin samankaltaisia asioita.


Joten ensi jouluna jatkan taas piparkakkutalon leipomista ja tänä idinä käyn syömässä ravintolassa perheeni seurassa. Tee näin myös sinäkin. Toivota ohikulkijalle hyvää juhlapäivää, sillä eikö elämä olekin ilon aihe?

Hyvää idiä kaikille!


#eidmubarak #hyvääidiä -Sara Salmani

28 views0 comments

Recent Posts

See All

© 2019 by Sara Salmani